МЕТОДИ ЗА УДЪЛЖАВАНЕ НА КОСА

Е-мейл Печат ПДФ
Оценка на читателите: / 88
Слаба статияОтлична статия 

УДЪЛЖАВАНЕ НА КОСА С КЛИПСИ

 

Кой метод за удължаване да изберете? Преди да закупите коса, трябва да решите кой от методите за удължаване е най-подходящ за Вас. Постоянното поставяне, чрез зашиване или кератинова свръзка, не се препоръчва за момичета, които имат слаби, тънки и изтощени коси. Ако имате слаба коса, но все пак искате да си направите удължаване на косата, вариантът с клипси (щипки) е много подходящ за Вас. Най-известният ,най-бързият и сравнително най-евтин и едновременно с това щадящ косата на жената е така нареченият clips in метод. Става дума за едни малки метални фиби, наречени клипси . Не ги бъркайте с капсите – за този метод ще поговорим в следващия брой. Удължаването с клипси е една от най-разпространените практични и използвани технологии ,която наистина широко се предпочита от жените. 70-80 % от клиентките прибягват до този метод, защото той е доста удобен от гледна точка на времето което отнема за поставянето на самата коса, а и косата може да се слага и сваля по всяко време когато пожелаете. Тоест екстеншънът не е задължително да е постоянно на главата ви. Можете да бъдете различна когато пожелаете.А когато ви писне или ви е много топло /особено лятото/- просто я сваляте. При този метод косата за удължаване е вече готова и на нея са поставени клипсите,които се зашиват към самата треса. Всичко, което трябва да направите е да я закрепите към вашата естествена коса и готово.Слагането отнема около 5 минути , а за по-обиграните времето може да бъде сведено и до 2-3 минути. Ако се притеснявате ,че няма да можете да се справите ,искам да ви успокоя че няма шанс да се затрудните много с „операцията”.Два-три пъти ще са достатъчни ,за да започнете да слагате косата си на клипси дори и на сън. Още повече,че самите клипси представляват своеобразни фиби ,подобни на тези от детството на нашите майки ,известни като фиби „тик-так”.

Необходимо е да отвориш клипсата ,след което да захванеш малко коса от собствената си ,след което да затвориш клипсата и вече косата е поставена на главата .Самите клипси имат силиконов участък,с помощта на който тресата се закрепя здраво към косата на клиентката и няма шанс да падне дори и при силен вятър.Ако все пак имате опасения ,че това може това да се случи,преди да захванете коса , пръснете малко лак за коса на кичура и леко тупирайте.След това закрепете клипсите. От една треса коса за удължаване с грамаж 120-130 гр , широка 160-170 см могат да се направят шест единични реда/ленти/ коса.Обикновено те се съчетават в три двойни или два тройни пласта коса. На всеки пласт коса се поставят средно по 4-5 клипси. Колкото е по-широк самият ред – толкова повече клипси са необходими .Ако клиентката желае да има и вратен ред коса – на него клипсите трябва да бъдат не повече от три, защото този ред е най-тесен. Важен момент е и самото оразмеряване на тресата , което е съобразено според големината на главата на клиентката. Всеки ред коса си има точно определено място на главата, което е преценено още преди самата треса да бъде скроена.Клипсите се зашиват през 2-3 см една от друга в горната част на тресата,на самия ръб, където е машинното оплитане на косата. Цветовата гама на клипсите е различна.Има такива, подходящи за всеки цвят коса. Поставени професионално те са абсолютно незабележими ,защото попадат от вътрешната страна на тресата.Така че не се притеснявайте че ще се виждат.Няма такъв вариант!Можете спокойно да носите през целия ден и през нощта косата на клипси, но е препоръчително да я сваляте вечер,преди да заспите. Така си спестявате допълнителното омазняване на екстеншъна от себума, който отделя кожата на главата ви докато спите. А и няма да мачкате и оплитате косата докато се въртите в леглото . Въпреки всичко обаче има и клиентки , които не свалят удължената коса с клипси дни наред, това показва колко надеждна и издръжлива е тази технология във времето. Ако все пак решите да спите с косата на клипси , Ви съветвам да я връзвате преди да се пъхнете в леглото с цел избягване на заплитането и.Безспорно косата на клипси е най-безвредният и лесен начин да имате дълга и красива коса.

Така и стресът за вашата коса е значително по-малък, отколкото залепването кичур по кичур,например с кератин. Вграждането на коса по този начин не изисква кой знае какви грижи за екстеншъна. Косата се измива веднъж на 2 седмици,след като вече е свалена от главата. Задължително е да се сдобиете с продукти за удължена коса ,които да доставят необходимите витамини и полезни вещества на косата ,защото все пак тя е мъртва и няма от къде да си ги набави. Наред с шампоан,балсам и маска,косата има нужда и от силикон , течни кристали и силкер/коприна за коса/. За тези и други продукти ще поговорим в други наши статии.Ако евентуално решите, че една треса коса широка 160-170 см , разпределена и поставена в 2 или 3 позиции, не е достатъчна, можете да поставите допълнително обем или дължина още коса.Всичко зависи от самите Вас. Ако сте с метод clips-in - това ще улесни дослагването на коса. Ако косата Ви е доста къса или слаба ще Ви е необходимо по голямо количество за удължаване и сгъстяване. Всяко удължаване е индивидуално и зависи от визията ,която бихте желали да имате.

Рени Мазникова

 

 

 

 

УДЪЛЖАВАНЕ НА КОСА ЧРЕЗ ЗАШИВАНЕ

 

Един от най-популярните, но вече поостарял и не чак толкова предпочитан метод за удължаване на коса е този, при който екстеншъна /тресата, редовете/ буквално се зашива за косата на клиентката. За целта се отделят цели редове коса от главата и,като се правят пътища на различни нива, където ще се позиционират тресите коса.Чрез този вариант за удължаване на косата екстеншънът ще бъде постоянно на главата на клиентката до около месец и половина.За да бъде свалена, трябва да посетите отново Вашия стилист, който внимателно ще разшие възлите и ще отстрани протезираната коса. Трябва да знаете, че грижата за косата, когато сте избрали този метод на удължаване е доста по-сложна, защото налага повече внимание и време. След като сте предпочели зашиването, явно сте наясно, че Вие ще спите с екстеншъна, ще се къпете с него, ще сушите Вашата коса заедно с него и т.н. А когато мине месец,месец и половина,задължително трябва да отидете на поправка. С течение на времето екстеншънът се смъква, а и Вашата коса расте, и се налага удълженията да се повдигнат нагоре, защото самите възли ще започнат да се виждат. А това съвсем не е естетично. Важен момент тук е да се знае, че разшиването на възлите трябва да става с изключителна прецизност, за да не се срежат и части от косата на клиентката. Това би могло да доведе до опадане на голяма част от нейната собствена коса,което не бива да се допуска. Друг е въпроса, че в самите възли има част и от косата на клиентката и когато екстеншънът натежава,част от космите на главата в тези учатсъци сами се отскубват и при поправка падат сами. Не бива да подценяваме и естественото окапване на косата на човека. Във възлите косата бива блокирана и няма как да паднат космите,които са се отскубнали,и след като отидете на поправка може да ви се стори, че от Вашата коса пада голямо количество.

Това ще бъде нормално, стига Вашият стилист да внимава и да не допуска срязване на допълнителна коса от Вашата при свалянето на тресите. При метода на зашиването, ако желаете да носите косата си на опашка, това ще бъде много лесно. Няма да има вероятност да се виждат местата на възлите,а опасността естеншънът да падне е нулева. Удълженията се прилагат в началото на скалпа, горе-долу наравно с ушите,и така косата на клиентката покрива възлите. Това създава възможност да избирате различни прически и стилове на носене на косата.Времетраенето на процедурата по зашиването на екстеншъна за Вашата коса е около един час и половина. Може да ви се стори дълго и протяжно, но се изисква на всеки пласт от екстеншъна да се направят по 6-7 възли,като след това всеки един от тях се обшива здраво с игла и конец. И така, докато се зашие цялата коса. Общото мнение е, че екстеншъна трябва да бъде зашит колкото се може по-здраво.Това от една страна е вярно, но все пак трябва да изтъкна, че този метод е свързан с малко неудобства за клиентката в първите 2-3 дни след процедурата. Усещанията са свързани с това, че трябва да се свикне с тежестта на косата и с това,че тя е постоянно на главата . Може да усетите тук-таме, че ви скубе около възлите, но всичко преминава след първата нощ и забравяте, че сте с удължения на главата .Самата процедура по зашиването на удълженията става по следния начин : тресите удължена коса се пришиват по специален начин, чрез специфичните възелчета, за които говорих по-горе, които се зашиват към кичури от косата на клиентката.Този метод е най – трудният за изпълнение, тъй като много малко професионалисти го владеят в детайли. Косата трябва първо да е добре разпределена, после да е здраво пришита, самите сглобки да не се усещат, кичурите собствена коса трябва да са запазени непокътнати, като в същото време тресата трябва така да е поставена, че да не скубе или убива клиентката.От съществено значение е да се получи и ефектът на напълно слята коса.Който и метод да изберете, не забравяйте, че качеството на допълнителната коса е от изключително значение. Който и да предпочетете от тях знайте,че всичко зависи от това,какво е състоянието на косата Ви, какво искате да постигнете и колко дълго време искате да се радвате на придобивката си. Тези параметри са много лични, затова е желателно да проведете персонална консултация. На нея ще Ви се разяснят всички особености на процедурите и съобразявайки се с Вашата индивидуалност ще Ви се даде право да изберете най-доброто за Вас. Постоянното поставяне, чрез зашиване или кератинова свръзка, не се препоръчва за момичета, които имат слаби, тънки и изтощени коси.

Рени Мазникова

 

 

 

 

 

УДЪЛЖАВАНЕ НА КОСА С КАПСИ

 

Наред с всички начини за поставяне на коса, които до сега описвах, сега идва ред да разкажа и за един друг практикуван метод за удължаване - този с т.н. метални капси. Това са малки метални кръгчета, с помощта на които можете да носите удължената си коса за по-дълго време, без да я сваляте.Тук вграждането на допълнителна коса може да стане, както с треса, така и с кичури коса, зависи от визията и от имиджа, който искате да създадете. Технологията е идентична по отношение на разкрояването на тресата, както в случая за удължаване с клипси. Отново ще се наложи да ви измерят обиколката на главата и да се уточни на място кой пласт точно къде ще бъде позициониран. След което се пристъпва и към самото удължаване. Спомнете си и метода чрез зашиване. Там описахме как косата се протезира върху скалпа с помощта на здраво зашити възли по протежение на всеки пласт треса. В новия случай, за който разказваме сега, на мястото на възлите обаче ще се разположат самите метални приспособления – капсите. Вместо да зашиваме възела - слагаме капсата,стискаме с клещите и готово. На практика кичур от собствената Ви коса се прихваща с кичур от прикачената коса, като и двата вече завързани здраво се поставят в капса и се притискат механично със специални клещи. Доста прецизност и професионализъм се изисква за правилното удължаване на коса с капси. Тези метални приспособления се продават в различни цветове, и стилистът е препоръчително да сложи на косата Ви такъв, който е в съответствие с цветовата гама на косата, с която сте решили да се удължавате. Имат и различни размери. Но за да не се забелязват - капсите трябва да са поставени професионално, в непосредствена близост до оплитането на тресата, където трябва да се намира и самият възел.

Когато обаче сте избрали да удължите косата си с кичури на капси, тогава всеки отделен кичур за протезиране ще бъде захванат с капса за кичур от Вашата коса. И така докато не се поставят всички кичури. Ако предпочитате метод на поставяне с кичури - по-добре е да се приложи във вариант „кичури с кератинова свръзка”. Има капси, които във вътрешността си са със сликоново покритие и по този начин не увреждат косата , когато тя бъде притисната с клещите във възела. Максималният период , през който може да имате удължена коса с капси е около 3 месеца, имайки предвид, че човешката коса за 1 месец средно нараства с 1 – 1.5 см. След изтичането на този период се налага повторно посещение при Вашия стилист , който ще свали вече смъкналите се удължения от косата Ви, ще махне капсите и ще постави отново косата с нови такива. Удължената и сгъстена коса с капси може да се мие, изсушава със сешоар, с дифузер или с преса. Процедурата за пълното удължаване на косата с капси може да Ви отнеме средно 2-3 часа, в зависимост от количеството коса, което бихте искали да си прикачите. Свалянето на прикачената коса от Вашата собствена става отново чрез механичен натиск върху капсите за освобождаване на косата. Важно е да се знае, че поддръжката на косата и при този метод е идентична , както при останалите начини на удължаване.Задължителни остават много маски, балсами, кристали и продукти за разресване, а също и специален гребен или четка. Има много спорове дали поставянето на коса с капси е безвреден начин. Различните клиентки споделят различни мнения, но факт е че в повечето случаи косата се накъсва в корена, където се захващат кичурите с капсите. Това е резултат от силното притискане на самите метални приспособления с клещите . От друга страна пък този метод създава чувство на комфорт и сигурност у клиентката, защото удължаването не налага ежедневното сваляне на екстеншъна от главата. Този метод се препоръчва предимно при гъсти и къдрави коси, тъй като при по- тънките коси има вероятност капсите да прозират, както и при поддръжка собствените Ви захванати кичури да бъдат прерязани. Изборът остава във ваши ръце. И така, отново сте с атрактивен външен вид и удължена коса и всеки може да се възхищава на гледката!

Рени Мазникова

 

 


 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

УДЪЛЖАВАНЕ НА КОСА С КЕРАТИНОВИ КИЧУРИ

 

Съществува метод за удължаване на косата, при който се използват не цели треси коса, а отделни кичури. Процедурата се състои в това, че кичури коса със специални кератинови капсули се закрепват /залепват/ здраво към основата на кичур от косата на клиентката. Това става с помощта на специални фризьорски пистолети за горещо лепило или нагрети до определена температура клещи. Твърдите кератинови участъци на кичурите се стопяват и буквално се залепват за естествената коса на клиентката чрез стопения кератин . Косата на клиентката е предварително разделена на пътища и след това на отделни кичури. Важен момент при поставянето на кичурите , с които се удължава косата е да те да бъдат захванати съвсем близо до основата на кичура коса на клиентката. По този начин, когато удължението е цялостно в завършен вид, разлика между присадената и косата на клиентката няма да има. Трайността на този метод за удължаване е до 2-4 месеца, през което време можете спокойно да се наслаждавате на косата си. След това задължително трябва да се посети фризьор, който да направи поправка и да махне кератиновите кичури, защото те вече ще са се смъкнали достатъчно много с растежа на косата . Трябва да отбележа, че времето за поправка може да настъпи и по-бързо от горе посочения период. Това зависи изцяло от бързината на растеж на косата, който е строго индивидуален за всеки. Обикновено вече свалената коса на кичури не се използва за повторно удължаване , но ако кератиновата капсула бъде възстановена отново от стилиста, косата може повторно да се удължи с тях.

Самата процедура по свалянето на кичурите се извършва чрез нанасянето на специален разтвор /римувер/, с помощта на който кератиновата спойка се стопява и удължената коса се отделя от косата на клиентката. Много е възможно при това част от косата на клиентката да падне , което се дължи на блокиране на естественото окапване на косата в ежедневието при сресване. Освен това термичната обработка на самите сглобки не щади нито косата на клиентката, нито удълженията. Затова все повече момичета започват да избягват този метод и предпочитат по-щадящи процедури за удължаване на косата. Времетраенето на процедурата по залепването на кератиновите кичури е около 2-3 часа. А за добрия изглед на прическата Ви, стилистът ще прецени колко броя са необходими . Ако косата Ви е по-рядка или нормална като гъстота , ще са нужни около 150 кичура.Но ако разполагате с много гъста собствена коса , тогава ще са необходими повече – около 200-250 броя. Желателно е след като свалите кичурите от главата си, косата Ви да почине известно време ,след което отново можете да пристъпите към удължаване. Косата поставена с кератинова свръзка може да се мие, както обикновено. Не бива да се забравя и за необходимостта от поддръжка , за целта посещавайте редовно фризьора си , който да се грижи за косата адекватно през периода до свалянето и. Съществуват различни дължини на кичурите за удължаване. Има такива от 40,50,60 см . Изборът на дължина на удължението остава в ръцете на клиента, но и консултиран с мнението на специалиста, който ще даде съвет каква дължина ще подхожда за удължение на Вашата собствена. Това зависи и от факта, какъв обем искате да придадете на косата си и какъв външен вид бихте искали да постигнете. Вграждането на коса чрез залепване на кичури е доста по-скъпа техника спрямо останалите методи за удължаване. Веществото кератин е протеин , който е съставен елемент на косата , ноктите и кожата и служи за предпазване и защита от износване . Освен с кератин, кичурите могат да бъдат залепени за косата на клиентката и с фризьорски силикон.

Рени Мазникова

 

 

 

 

 

 

Анкета

БИХТЕ ЛИ СЕ ВЪЗПОЛЗВАЛИ ОТ НАШИТЕ УСЛУГИ ?